Fotograaf: Ruud Pos

“Als je vergeet dat je klein bent geweest word je later onherroepelijk een vervelend groot mens." Deze woorden, afkomstig van mijn inspirator Jozef van den Berg, hebben mij van jongs af aan gegrepen. Ook nu, terwijl ik mijn weg als theatermaker begin te vinden, vormen deze woorden een belangrijk aspect van mijn filosofie. Ik wil verhalen vertellen, spreken, zingen. Bij de betovering vindt de ontmoeting plaats.”

Wie

Eva van den Bosch is een bevlogen verhalenverteller. Haar sterke persoonlijkheid heeft een authentieke invloed op haar voorstellingen, waarin zang en theatertekst de boventoon voeren. Rondom het podium is zij conceptontwikkelaar en tekstschrijver. .  Grote inspiratiebron voor Eva is het werk van Jozef van den Berg.

In 2017 ontving Eva de Nieuwe Makers subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Tijdens het tweejarig traject dat aan deze subsidie verbonden is, krijgt Eva de kans drie voorstellingen te maken, (prive)lessen te volgen, te kijken naar en gesprekken te voeren met de Nederlandse artiesten die haar het meeste inspireren. Een aantal van deze mensen zijn o.a. Herman van Veen en Fred Delfgaauw.

Momenteel speelt Eva haar jeugd- en familievoorstelling Mijn kleine Zeemeermin (4+). De muziek van deze voorstelling is gecomponeerd door Mai Flesseman, die haar muziek live speelt tijdens de voorstelling.

 Eva studeerde in 2013 af aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem. Haar afstudeervoorstelling Woest...eindig werd bekroond als Finest of the Finals 2013. Eva studeerde tegelijk af met muziektheaterpianiste Deborah van der Velde. Een bijzondere samenwerking tussen de twee vrouwen werd hieruit geboren. In seizoen 2017 slaan Deborah en Eva de handen weer ineen met de bijzondere muziektheatervoorstelling Op het leven geschreven. Deze voorstelling wordt uitgebracht door Studio Peer met Coaching door Fred Delfgaauw. 

Naast het spelen en maken van solovoorstellingen is Eva op uiteenlopende terreinen actief. Zo zong ze o.a. het vroege werk van de gelauwerde Roemeense componist Cornel Taranu. Het concert, dat onderdeel was van de serie ‘Young professionals in Music’ vormde een eerbetoon aan Taranu, die hiervoor afreisde naar Amsterdam. De liederen, gezongen in het Roemeens, werden begeleid door pianiste en initiatiefneemster Ana Stamp.

 Tijdens de jubileumtour vier40 van dansgezelschap Introdans zong ze in het koor van Les Noces, een muziekstuk geschreven door Igor Stravinsky. Ze leende haar stem aan jingles, hoorspellen voor de jeugd en aan kindercd’s als Ik ben een nijlpaard bij het gelijknamige prentenboek en Brul van Dierenpark Amersfoort (tekst: Henk Westbroek). In 2012 nam ze met Erik Mesie het duet Ik sta op en zong dit tevens tijdens diens theatertour Toontje Later.  Sinds 2016 spreekt Eva veelvuldig kinderboeken in en is ze de stem van het lesmateriaal voor Dyslectische kinderen van Uitgeverij Bontekoe. vanaf 2017 spreekt zij ook het NT2 lesmateriaal in waarmee vluchtelingen Nederlands leren. 

Eva kreeg les van Elena Vink en werkte samen met regisseurs als Wannie de Wijn en Sjaron Minailo, choreograaf Adriaan Luteijn en dirigenten Winfried Maczevsky en Rob Vermeulen. Harry Piekema coachte haar bij het ontwikkelen van haar afstudeervoorstelling. Met haar van nature klassieke toonvorming zingt zij klassiek, kleinkunst, jazz/pop, en chanson repertoire in vele talen. Samen met pianiste Deborah van der Velde is Eva tevens te boeken voor (huiskamer)concerten. 

Visie

De maatschappij waarin wij allen leven, raast met hoge snelheid voort. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. De vluchtigheid waarmee geleefd wordt is volgens Eva niet per definitie een vooruitgang. Zelf zegt ze:

“De mensen verwachten tegenwoordig dat vrijwel alles snel gaat. Snelle resultaten, snelle bevrediging en het liefst in een handige ‘meeneem portieverpakking’ want iedereen lijkt altijd onderweg te zijn. Ik meen dat creëren, en zeker het creëren van ontwikkeling en inzicht, gebeurt bij de gratie van rust en tijd. Mensen hebben behoefte aan die rust, intimiteit en ‘echt’ contact. Ze geven zichzelf er echter niet de ruimte voor. Goed, dan zal ik ze die mogelijkheid geven”

Missie

Eva gelooft heilig in de fantasie waar ieder mens van nature mee gezegend is. Sommigen gebruiken die fantasie echter niet en dat is op z’n zachtst gezegd zeer betreurenswaardig te noemen. Haar missie is dan ook om mensen te prikkelen hun fantasie te gebruiken dan wel te herontdekken.

Werkwijze

Eva’s werk ontstaat en leeft bij de gratie van de zoektocht. Die van haarzelf als wel die van haar publiek. Tijdens die zoektocht zijn de volgende twee zinnen een onuitputtelijke bron aan vragen en deelvragen. Zowel praktisch als filosofisch.

“Als je vergeet dat je klein bent geweest, word je later onherroepelijk een vervelend groot mens”

“Als u belooft uw fantasie te gebruiken, zal ik zorgen dat u hem ook echt nodig heeft”

Zang is een belangrijk aspect van Eva’s werk. Met haar stem laat ze mensen ‘beter’ luisteren dan ze normaal gesproken zouden doen. Dit, in combinatie met een flinke dosis humor,  geeft een nieuwe dimensie aan het verhaal.
Daarnaast wordt Eva altijd vergezeld door het poppetje ‘Mannetje’.

Hij vormt voor het vaste personage uit de voorstellingen (genaamd Mademoiselle) het geweten, de belichaming van het innerlijke kind. Hij fungeert zowel als gids als veroorzaker van het conflict.

Eva zegt over haar werkwijze en levensfilosofie:
“Het doel is de zoektocht. Het bewandelen van het pad. Waar en wanneer we arriveren weten we niet. Maar de reis brengt ons steeds een stukje verder.”

Juist nu!

Als kind van deze tijd is Eva als kunstenaar ook ondernemer. Ze is ervan overtuigd dat het van groot belang is dat je weet aan wie je je verhaal wilt vertellen. De vluchtigheid en daarmee snelle vergankelijkheid van informatie is volgens Eva zoals eerder gezegd niet per definitie wenselijk. Toch kan de sociale media ook kansen bieden. Waar de sociale media hun content baseren op live-evenementen en gebeurtenissen, kan de podiumkunstenaar als geen ander in dialoog gaan met zijn/haar publiek. Dit is dan ook iets dat Eva veelvuldig doet. Via internet, Twitter en Facebook maakt ze haar publiek deelgenoot van de ontwikkeling van haar voorstelling.

Ook vraagt ze mensen hun eigen verhalen met haar te delen.
Dit gebeurt zowel via sociale media als wel tijdens face-to-face gesprekken. Hierin wordt niet alleen het verhaal van de desbetreffende persoon verteld, maar biedt Eva tevens de mogelijkheid tot een workshop om van het verhaal, de droom of de ervaring die gedeeld wordt, een theatraal document te maken.
Zo is het kunstobject geen eindstation maar een startpunt voor dialoog, nieuwe inspiratie en creatie.

Uitingsvormen

Naast het schrijven en uitvoeren van haar eigen voorstellingen is Eva ook altijd bezig met andere, uiteenlopende projecten. Haar stijl:

  • -  Spel tussen illusie en werkelijkheid

  • -  Humor

  • -  Betovering

  • -  Filosofie

  • -  Creëren van een mindset

    blijft hierbij vrijwel altijd (in meerdere of mindere mate) uitgangspunt. Daarbij vindt zij het erg belangrijk om daarbij de vorm en inhoud in grote mate toe te spitsen op het specifieke project en de daartoe behorende deelnemers.