Over Eva

DSC_1731 kopie 2 copy.jpg

“Als je vergeet dat je klein bent geweest word je later onherroepelijk een vervelend groot mens."

- Jozef van den Berg

"Deze woorden, afkomstig van mijn inspirator Jozef van den Berg, hebben mij van jongs af aan geïnspireerd. Ook nu, in mijn werk als zang- en theater professional, vormen deze woorden een belangrijk aspect van mijn filosofie. Ik wil verhalen vertellen, spreken, zingen. Bij de betovering vindt de ontmoeting plaats.” - Eva van den Bosch

In 2017 ontving Eva de Nieuwe Makers subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Tijdens het tweejarig traject dat aan deze subsidie verbonden is, krijgt Eva de kans drie voorstellingen te maken, (prive)lessen te volgen, te kijken naar en gesprekken te voeren met de Nederlandse artiesten die haar het meeste inspireren. Een aantal van deze mensen zijn o.a. Herman van Veen en Paul Eenens.

 Eva studeerde in 2013 af aan het ArtEZ Conservatorium te Arnhem. Haar afstudeervoorstelling Woest...eindig werd bekroond als Finest of the Finals 2013. Eva studeerde tegelijk af met muziektheaterpianiste Deborah van der Velde. Een bijzondere samenwerking tussen de twee vrouwen werd hieruit geboren. Met de bijzondere muziektheatervoorstelling Op het leven geschreven slaan Eva en Deborah de handen weer ineen.

Momenteel wordt achter de schermen hard gewerkt aan nieuwe mooie dingen.

Eva’s nieuwe voorstelling wordt verwacht vanaf seizoen 2024-2025 in de Nederlandse en Vlaamse theaters.

Screenshot 2014-12-12 12.19.22.png

“Haar werk is een directe afspiegeling van de indrukwekkende staalkaart van haar kunnen”

-De Theaterkrant

Naast het spelen en maken van solovoorstellingen is Eva op uiteenlopende terreinen actief. Zo is Eva gevraagd trainingsacteur en sinds 2021 Zorg-Zangeres, verbonden aan Zingen in de Zorg van Maartje de Lint. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje: Zorg-Zangeres. Tijdens de jubileumtour vier40 van dansgezelschap Introdans zong ze in het koor van Les Noces, een muziekstuk geschreven door Igor Stravinsky. Ze leende haar stem aan jingles, hoorspellen voor de jeugd en aan kindercd’s als Ik ben een nijlpaard bij het gelijknamige prentenboek en Brul van Dierenpark Amersfoort (tekst: Henk Westbroek). In 2012 nam ze met Erik Mesie het duet Ik sta op en zong dit tevens tijdens diens theatertour Toontje Later.  Sinds 2016 spreekt Eva veelvuldig kinderboeken in en is ze de stem van het lesmateriaal voor Dyslectische kinderen van Uitgeverij Bontekoe. vanaf 2017 spreekt zij ook het NT2 lesmateriaal in waarmee vluchtelingen Nederlands leren. 

Eva kreeg les van Elena Vink en werkte samen met regisseurs als Wannie de Wijn en Sjaron Minailo, choreograaf Adriaan Luteijn en dirigenten Winfried Maczevsky en Rob Vermeulen. Harry Piekema coachte haar bij het ontwikkelen van haar afstudeervoorstelling. Met haar van nature klassieke toonvorming zingt zij klassiek, kleinkunst, jazz/pop, en chanson repertoire in vele talen.

Visie

De maatschappij waarin wij allen leven, raast met hoge snelheid voort. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. De vluchtigheid waarmee geleefd wordt is volgens Eva niet per definitie een vooruitgang. Zelf zegt ze:

“De mensen verwachten tegenwoordig dat vrijwel alles snel gaat. Snelle resultaten, snelle bevrediging en het liefst in een handige ‘meeneem portieverpakking’ want iedereen lijkt altijd onderweg te zijn. Ik meen dat creëren, en zeker het creëren van ontwikkeling en inzicht, gebeurt bij de gratie van rust en tijd. Mensen hebben behoefte aan die rust, intimiteit en ‘echt’ contact. Ze geven zichzelf er echter niet de ruimte voor. Goed, dan zal ik ze die mogelijkheid geven”

Missie

Eva gelooft heilig in de fantasie waar ieder mens van nature mee gezegend is. Sommigen gebruiken die fantasie echter niet en dat is op z’n zachtst gezegd zeer betreurenswaardig te noemen. Haar missie is dan ook om mensen te prikkelen hun fantasie te gebruiken dan wel te herontdekken.

Werkwijze

Eva’s werk ontstaat en leeft bij de gratie van de zoektocht. Die van haarzelf als wel die van haar publiek. Tijdens die zoektocht zijn de volgende twee zinnen een onuitputtelijke bron aan vragen en deelvragen. Zowel praktisch als filosofisch.

“Als je vergeet dat je klein bent geweest, word je later onherroepelijk een vervelend groot mens”

“Als u belooft uw fantasie te gebruiken, zal ik zorgen dat u hem ook echt nodig heeft”

Zang is een belangrijk aspect van Eva’s werk. Met haar stem laat ze mensen ‘beter’ luisteren dan ze normaal gesproken zouden doen. Dit, in combinatie met een flinke dosis humor,  geeft een nieuwe dimensie aan het verhaal.

Eva zegt over haar werkwijze en levensfilosofie:
“Het doel is de zoektocht. Het bewandelen van het pad. Waar en wanneer we arriveren weten we niet. Maar de reis brengt ons steeds een stukje verder.”

Juist nu!

Als kind van deze tijd is Eva als kunstenaar ook ondernemer. Ze is ervan overtuigd dat het van groot belang is dat je weet aan wie je je verhaal wilt vertellen. De vluchtigheid en daarmee snelle vergankelijkheid van informatie is volgens Eva zoals eerder gezegd niet per definitie wenselijk. Toch kan de sociale media ook kansen bieden. Waar de sociale media hun content baseren op live-evenementen en gebeurtenissen, kan de podiumkunstenaar als geen ander in dialoog gaan met zijn/haar publiek. Dit is dan ook iets dat Eva veelvuldig doet. Via internet, Twitter en Facebook maakt ze haar publiek deelgenoot van de ontwikkeling van haar voorstelling.

Ook vraagt ze mensen hun eigen verhalen met haar te delen.
Dit gebeurt zowel via sociale media als wel tijdens face-to-face gesprekken. Hierin wordt niet alleen het verhaal van de desbetreffende persoon verteld, maar biedt Eva tevens de mogelijkheid tot een workshop om van het verhaal, de droom of de ervaring die gedeeld wordt, een theatraal document te maken.
Zo is het kunstobject geen eindstation maar een startpunt voor dialoog, nieuwe inspiratie en creatie.